Ó jé, kdo by neměl rád játra na cibulce? Nebo třeba husí játříčka, jako Marfušin nápadník z Mrazíka? Ale co to udělá s našimi játry? A co o nich víme? Obvykle jen to, že alkoholikům tvrdnou.
Jenže játra jsou největší žlázou lidského těla a jedním z nejdůležitějších orgánů. Jsou složitou chemickou laboratoří, v nichž probíhá více než 500 známých metabolických dějů. Jsou největší čistící stanicí pro toxické látky, které se dostanou do našeho těla.
V játrech vlastně také končí proces zpracování potravy. Metabolizují glycidy, tuky, bílkoviny a tvoří se v nich žluč.
A proto není divu, že pokud nejsou játra v dobrém stavu, má to obvykle dalekosáhlé důsledky pro naše zdraví a imunitu. Jejich popis by vydal na celou knihu.
Játra však také mají schopnost určité regenerace a lze je udržet v dobré kondici, jak jinak, rozumnou životosprávou. Proto je dobré vystříhat se nadměrné konzumaci ostrých jídel, pepře, hořčice ale i třeba silné kávy a kakaa. Rovněž častému holdování tučným zákuskům, uzeninám, bílému pečivu a obecně výrobkům z bílé mouky. A samozřejmě netřeba se zmiňovat o alkoholu. Velká konzumace čerstvé cibule, česneku anebo třeba ředkviček játrům nijak nesvědčí. Nejde o to, aby se člověk vzdal výše uvedených lahůdek, ale využíval jich formou vyvážené stravy. Naopak mezi potraviny silně játrům prospěšné patří zejména šťávy z mrkve a červené řepy, které se pak používají i při dietách vedoucích k jejich detoxikaci.
Starodávní léčitelé také přišli na to, že chuťové vjemy v organizmu stimulují určité energie a skrze ně i orgány. Činnost jater a žlučníku stimulují chuti kyselé a mírně slané. Naopak potraviny hořké a ostré funkci jater blokují. Poměr těchto potravin by opět měl být vyvážený. Cítíme li, mezi jídly, na jazyku kyselou chuť, měli bychom si dát něco hořkého a naopak. Stav chuti v ústech, mezi jídly, by měl být neutrální. Kyselá chuť svědčí o předráždění jater.
Játrům rovněž nesvědčí nepravidelné stravování. Játra nejlépe prospívají, jíme li čtyři až pětkrát denně.
A v neposlední řadě ke správné funkci jater jsou nezbytné vitaminy A,C,B a K. Zejména vitaminy B6 a B12.
Příště si něco povíme, jak detoxikovat svá nebohá játra, když už jsme si dali, výše zmíněná, játra na cibulce.
Martin, 23.12.2011